TOP 10: lietuviško dizaino virtuvė

Lietuviško dizaino virtuvė pastaraisiais metais tiesiog verda, ir ne tik savo sultyse. Lietuvių dizainerių sukurti daiktai šiemet pasirodė beveik visose prestižinėse pasaulio dizaino parodose: „Maison & Objet” Paryžiuje, „Formex” Stokholme, „Tendence” Frankfurte, Milano, Londono, Niujorko ir net Tokijo dizaino savaitėse. Tuo metu mes atrinkome lygiai dešimt 100% lietuviškų dizaino idėjų, kurios pravers ne tik plušant virtuvėje, bet ir kitose situacijose.

TADAM! – desertai akims

Deimantės Litvinaitės (www.tadamtadam.lt) dizainas

TADAM! – desertai akims

TADAM! – desertai akims

TADAM! – asmenininių siurprizų laboratorija, be pauzių eksperimentuojanti su desertais, skirtais akims. Per gana trumpą laikotarpį šie jau spėjo išgarsėti visame pasaulyje: nuo Vilniaus iki Paryžiaus, nuo Paryžiaus iki Dubajaus, nuo Dubajaus iki Tokijo. Dabar jų pagrindinė „vinis” – natūralaus dydžio riestainiai, kabinami ant kaklo. Į pagrindinį „meniu” įtraukti pieniški molio riestainiai su tikro aukso arba platinos pabarstais arba mirkytos platinos glaiste, vaniliniai riestainiai, merkti į auksą arba pabarstytos cinamonu, karameliniai su aguonomis ir daugybė kitų gurmaniškų variacijų. Skanaus!

Konservuoti rašomieji marškinėliai „Cotton twitter”

Martyno Kazimierėno (www.march.lt) dizainas

Konservuoti rašomieji marškinėliai „Cotton twitter“

Konservuoti rašomieji marškinėliai „Cotton twitter“

Nuo šiol „Twitter” veikia ne tik internete, bet ir marškinėlių pavidalu. Dizaineris M. Kazimierėnas skardinėje dėžutėje „užkonservavo” medvilninius marškinėlius su rankine „Twitter” funkcija ir tris gabalėlius baltos kreidos. Ant šių marškinėlių galite užrašyti bet kokią žinutę. Tokį „tvitą” bet kada galite įmesti į skalbimo mašiną ir išskalbti. Jis veiks toliau, nereikės jokio interneto ryšio ir neprarasite kontakto su realybe.

„Naive” šokolado enciklopedijos

„Naive” (www.chocolatenaive.com) dizainas

„Naive“ šokolado enciklopedijos

„Naive“ šokolado enciklopedijos

Jei dar neragavote, dabar pats laikas paragauti tikro lietuviško šokolado iš Giedraičių kaimo. Kiekviena „Naive” šokolado plytelė – nauja istorija. Nuo pirmųjų iškritusių dantukų dėl per kietų lazdyno riešutų iki pirmosios meilės, vardu Karamelė. Skaitykite jas iš gurmaniškų plytelių, supakuotų į „Naive” enciklopedijas, apšuoliavusias daugybę užsienio dizaino portalų už tikrai gerą pakuotės dizainą. Galima pasirinkti iš dviejų dydžių: mini arba maksi.

Lietuviškas šaldytuvas „Snaigė Glassy”

Rimo Bačkio (www.snaige.lt) dizainas

Lietuviškas šaldytuvas „Snaigė Glassy“

Lietuviškas šaldytuvas „Snaigė Glassy“

Koks lietuviško dizaino virtuvės komplektas be legendinio lietuviško šaldytuvo „Snaigė”?! Lietuviškų šaldytuvų pramoninio dizaino istorija prasidėjo 1963 m. Alytuje. Dabar legendinė „Snaigė” atsinaujino iš esmės, šaldo ne praščiau už kitus šaldytuvus, atrodo kaip „ledas”. Dizainerio R. Bačkio suprojektuotas šaldytuvas ne tik gražus – jame pritaikyta ir pažangiausia šaldymo technologija, yra greito užšaldymo funkcija, įmontuotas LED apšvietimas, elektroninis valdymas ir t. t. Be to, gamintojai sako, kad „Snaigė Glassy” – tyli ir labai taupi energijos atžvilgiu.

Varlytės gatvių džentelmenams „Precizus”

„Precizus” (www.precizus.com) dizainas

Varlytės gatvių džentelmenams „Precizus“

Varlytės gatvių džentelmenams „Precizus“

Vyrai, gal „varlyčių” pietums ar vakarienei? Gurmaniško skonio varlytės kuriamos tik iš kruopščiai atrinktų natūralių audininių: šilko, medvilnės bei lino, o jų kūrėjai sako, kad šiuolaikinėje aprangoje svarbiausia yra išskirtinės detalės, kurios akcentuoja charakterį. Tad jų pasirinkimas kurti tik išskirtines varlytes rodo, jog jie turi tik vieną tikslą – suteikti žmonėms galimybę išsiskirti tirštoje minioje.

Taburečių kolekcija „Stay”

Tomo Jasiulio (www.yasiulis.lt) dizainas

Taburečių kolekcija „Stay“

Taburečių kolekcija „Stay“

Pamenate legendines keturkojes taburetes? O dabar pamirškite – seniai išėjo iš mados. Dabar taburetės – trikojės! Pernai dizaineris Tomas Jasiulis pristatė naują baldų kolekcija „Stay”, kurios pagrindą sudaro trikojės taburetės, o prie jų šliejasi žemi kavos staliukai ir baro kėdės.

Valgomi šriftai „Taste the Font”

„Prim Prim” (www.tastethefont.com) dizainas

Valgomi šriftai „Taste the Font“

Valgomi šriftai „Taste the Font“

O gal norėtumėte sužinoti, kokie yra kiekvienam tekstų redaktoriaus naudotojui įprastų šriftų skoniai? Pavyzdžiui, paragauti Times, Arial, Courier New ar Helveticos karpačo?.. O gal net „sukirsti” lietuvišką šriftą – Palemoną? Tai visiškai įmanoma, nes vizualinės komunikacijos studijos „Prim Prim” dizainerės Kotryna Zilinskienė ir Miglė Vasiliauskaitė „dizainina” ne tik kompiuteryje, bet ir virtuvėje. Jos sako, kad jei Times šriftas būtų skonis, jo paragavę pasijustume lyg valgydami tradicinius britų pusryčius – kiaušinienę su kepta šonine. Nes Times buvo sukurtas 1931 m. britų laikraščiui The Times ir ištisus dešimtmečius šį šriftą anglai rijo akimis kiekvieną rytą, šlamšdami riebią kiaušinienę su paršiuko juostelėmis…

Pakabinama indaplovė „Bifoliate”

Tomos Brundzaitės dizainas

Pakabinama indaplovė „Bifoliate“

Pakabinama indaplovė „Bifoliate“

Sukūrusi šios indaplovės konceptą, jauna dizainerė T. Brundzaitė pateko į tarptautinio dizaino konkurso „Design Lab’09” geriausiųjų aštuntuką. Ji numatė, kad ateities idaplovė indus plaus ultragarso pagalba ir bus skirta vis labiau plintantiems 1-3 asmenų namų ūkiams. Viena indaplovės dalis tarnauja kaip indų lentyna, kuri įjungus indaplovę užsidaro, palikdama atdarą kitą indaplovės pusę, į kurią galima dėti naują nešvarių indų partiją.

Išmanusis šaukštas „Salt Spoon”

Barboros Adamonytės (www.barboraadamonyte.blogspot.com) dizainas

Išmanusis šaukštas „Salt Spoon“

Išmanusis šaukštas „Salt Spoon“

O po kelerių metų „Design Lab’12” konkursui jaunoji dizainerė Barbora sukūrė išmanųjį šaukštą, sprendžiantį problemas, iškylančias bevalgant patiekalą, kuriame ko nors trūksta arba yra per daug. Tarkim, jei sriuboje kam nors trūksta druskos, o kam nors jos yra per daug, konceptualus šaukštas gali šią problemą paprastai išspręsti, nes jo korpusas užpildytas kapsulėmis, kurios suteikia galimybę individualiai dozuoti įvairius birios bei skystos konsistencijos pagardus: druską, aliejų, prieskonius ir t. t. Tereikia jutikliniame ekrane paspausti pliuso arba minuso ženklą ir šaukštas automatiškai nustatys norimą sudedamųjų dalių išpurškimo lygį bei smulkiais lašeliais išpurkš juos į sriubos lėkštę.

Šaldytuvo nosis

Viliaus Dringelio dizainas

Šaldytuvo nosis

Šaldytuvo nosis

Tuo metu Barboros kolegą Vilių kankino kita problema… Jis pernelyg dažnai susidurdavo su maisto produktais, kurie iš pirmo žvilgsnio lyg ir yra švieži, tačiau iš tikrųjų jų galiojimo laikas jau eina į pabaigą. Taigi konkursui „Design Lab’12” Villius sukūrė „šaldytuvo nosį”, veikiančią kaip tikriklis, sudarytas iš delno dydžio pagrindinio prietaiso, tvirtinamo prie šaldytuvo durelių, ir 15-os specialių pagaliukų, kuriuos reikia susmeigti į šaldytuve laikomus produktus. Kiekvienas jų, analizuodamas produkto molekules, pagrindiniam prietaisui duoda signalą, kad konkretus produktas jau pradėjo gesti ir vartotojui laikas jo atsikratyti…

Daugiau nuotraukų:

FOTO ©: TADAM!; MARCH / Darius Petrulaitis, Dalia Čiupailaitė; NAÏVE / Alma Galinskaitė; SNAIGĖ; Precizus / Reda Mickevičiūtė; Tomas Jasiulis; Prim Prim; Electrolux Design Lab.

 

Parašykite komentarą