„Nida jazz maratonas”: improvizacijų energija – nuo pirmojo akordo

Muzikos, emocijų ir improvizacijų pliūpsniu Kuršių neriją šiemet jau penkioliktą kartą užliesiantis festivalis „Nida jazz maratonas 2015″ ir vėl nuskambės prie Nidos švyturio. Čia liepos 30 – rugpjūčio 1 dienomis į sceną kops muzikantai iš daugiau kaip dešimties pasaulio šalių – Lietuvos, Italijos, Armėnijos, Rumunijos, Graikijos, Kroatijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Švedijos, JAV ir Argentinos.

MB_SEA_GROUP_SKUDAS

“The M.B.Sea Group” projekte Lietuvai atstovaus trimitininkas Vytautas Skudas. Organizatorių archyvo nuotr.

„Šie metai mums ypatingi – penkioliktą kartą visus, neabejingus šiam nuostabiam Kuršių nerijos kampeliui ir džiazui, pakviesime keletą vakarų praleisti kartu. Scenoje šėls ir jau pamėgti, ir nauji atlikėjai, tad tikiu, kad šis susitikimas bus nepamirštamas”, – sako festivalio „Nida jazz maratonas 2015″ prodiuseris Leonidas Šinkarenko. Pasak jo, jubiliejinis festivalis jau pirmą vakarą nuskambės ypatingai – scenoje pasirodys prieš keletą metų Nidoje jau koncertavusi ir visus energija bei melodinga muzika sužavėjusi atlikėja iš Švedijos LaGaylia Frazier.

Festivalį liepos 30 dieną pradės kolektyvas „The M.B.Sea Group”. Temperamentingi muzikantai pristatys žinomas džiazo kompozicijas su modernumo prieskoniais. Lietuvai projekte atstovaus trimitininkas Vytautas Skudas, Italijai – saksofonininkas ir kompozitorius Tommaso Troncon, pianistas bei kompozitorius Paolo Garbin, taip pat būgnininkas Enrico Smiderle, Armėnijai – kontrabosininkas Armanas Isojanas.

LaGaylia_foto_TINA_HARBERTS

LaGaylia Frazier. Tinos Harberts nuotr.

Vakarą pabaigs Švedijos atlikėja LaGaylia Frazier su grupe „LaGaylia Soul Unit”, savo pasirodymuose jungianti soul ir funk muziką. Pirmą kartą „Nida jazz maratone” ji koncertavo dar 2007 metais. Šiemet į sceną atlikėja kops su Micke Haglund (klavišiniai), Magnus Höglund (mušamieji), Christoffer Göransson (gitara) ir Christoffer Ek (bosas). Iš JAV kilusi atlikėja į Švediją atvyko 2001 m. ir per keliolika metų užbūrė šios šalies muzikos mėgėjus, dalyvavo pasirodymuose su iškiliais šalies muzikantais, o šį rudenį planuoja pristatyti naujausią albumą.

Penktadienio, liepos 31 dienos, koncertą pradės Lietuvos kolektyvas „Reinless”. Pernai debiutavęs jaunų ir ambicingų muzikantų būrys atliks autorinę Jievaro Jasinskio muziką, kurioje maišosi funk, jazz, soul, rock stiliai. Su grupe, kurioje groja Vytis Smolskas (klavišiniai), Pranas Kentra (gitara), Paulius Vaicekauskas (bosinė gitara), Ąžuolas Paulauskas (mušamieji), Liutauras Janušaitis (tenorinis saksofonas), Valerijus Ramoška (trimitas), Laurynas Lapė (trimitas), J. Jasinskis (trombonas), pasirodys ir vokalistė Dagna Kondratavičiūtė.

Pasirodymą pratęs „Nicolas Simion Group”, jungianti atlikėjus iš Rumunijos, Graikijos, JAV ir Kroatijos. Iš Transilvanijos kilęs grupės lyderis N. Simion šiuo metu gyvena Kiolne, yra dirbęs su legendiniu JAV pianistu Mal Waldron. Šių metų pradžioje jis apdovanotas „WDR Jazz Prize” improvizacijos kategorijoje.

RDW_TRIO_LUXEMBURG

Grupė „Reis Demuth Wiltgen”. Organizatorių archyvo nuotr.

Paskutinį festivalio vakarą rugpjūčio 1 dieną pradės grupė „Reis Demuth Wiltgen” iš Liuksemburgo. Šios šalies džiazo viltimi vadinami pianistas Michel Reis, bosistas Marc Demuth ir būgnininkas Paul Wiltgen trio įkūrė dar 1998 m. Išsiskyrę po kelerių metų veiklos, jie vėl susitiko 2011 m. Atlikėjai kuria muziką siekdami išgauti naują garsą, kuriame telpa ir populiarioji muzika, ir vokalo žanrai, tačiau trio kūrybos ašimi išlieka modernusis džiazas.

Renginį pabaigs vokalistė Lily Dahab su grupe – muzikantai iš Argentinos, Graikijos ir Vokietijos. Tango ir folkloras, subtili daina kartu su argentinietiško rock ir popelementais – šių žanrų motyvai paliko pėdsaką spalvingoje grupės lyderės biografijoje. L. Dahab iškirtinį balsą Vokietijos laikraštis „Badiche Zeitung” pavadino „spinduliuojančiu medumi”. Šiuo metu vokalistė kartu su komanda verčia naujausią kūrybos puslapį Berlyne.

LilyDahab

Lily Dahab. Organizatorių archyvo nuotr.

Pasirodymus pagrindinėje scenoje vidurnaktį pratęs koncertai Nidos prieplaukos vyninėje. Čia pirmąjį vakarą koncertuos šiais metais į sceną sugrįžusi grupė „Shinkarenko Jazz 4N” – saksofonininkas bei klavišininkas Vytautas Labutis, būgnininkas Arvydas Joffė, bosininkas L. Šinkarenko ir saksofonininkas Janas Maksimovičius. Liepos 31 ir rugpjūčio 1 dienos naktiniuose koncertuose pasirodys puikiai žinomas kolektyvas „Blues Makers” kartu su perspektyvia vokaliste Mild Blue. Naktinius koncertus pratęs „jam session”.

Shinkarenko_jazz_4N

Grupė „Shinkarenko Jazz 4N”. Organizatorių archyvo nuotr.

Bilietus į „Nida jazz maratono” koncertus galima įsigyti visose „Tiketos” kasose bei internetu. Bilietas į koncertą prie Nidos švyturio kainuoja 15 eurų, abonementas į tris koncertus prie švyturio – 35 eurus, bilietas į vakaro koncertą Nidos prieplaukos vyninėje – 10 eurų. Nuolaidos taikomos bilietams į pagrindinius koncertus su „Omni ID” kortele ir „Tiketa” klubo nariams.

Nuo 2001 metų vykstančio „Nida jazz maratono” scenoje jau pasirodė tokie atlikėjai kaip Eve Cornelious (JAV), „Grammy” laureatai Jay Ashby bei Andy Snitzer (JAV), „Pori Jazz All Stars” (Suomija), Bianca Morales & Ted Curson (Suomija), Roman Mirošničenko trio (Rusija), Lembit Saarsalu (Estija), pianistė Ferial Karamat Ali (Nyderlandai), Jacobo Karlzono trio (Švedija), „Melosolex” (Prancūzija), Enver Izmailov, Bruce Cox (JAV), kiti užsienio šalių bei Lietuvos muzikantai.

„Nida jazz maratono 2015″ programa

Liepos 30 d.
20.30 val. Nidos švyturys:„The M.B.Sea Group” (Italija, Armėnija, Lietuva); „LaGaylia Soul Unit” (Švedija)
24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė:„Shinkarenko Jazz 4N” (Lietuva). Po koncerto – „jam session”.

Liepos 31 d.
20.30 val. Nidos švyturys: „Reinless” (Lietuva); „Nicolas Simion Group” (Rumunija, Graikija, Kroatija ir JAV)
24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė: „Blues Makers” and Mild Blue (Lietuva. Po koncerto – „jam session”. )

Rugpjūčio 1 d.
20.30 val. Nidos švyturys: „Reis Demuth Wiltgen” (Liuksemburgas); Lily Dahab and Band (Argentina, Graikija, Vokietija)
24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė: „Blues Makers” and Mild Blue (Lietuva). Po koncerto – „jam session”.

Parašykite komentarą